Hoppa till huvudinnehåll
Menu

EPiServer eller Drupal - vad ska du välja?

Vår kund Thomas Hansson som är produktägare för sajten abilia.se har erfarenhet av både Episerver och Drupal. Jag blev nyfiken på vad han upplever för skillnader CMSen emellan i sin roll som beställare.

Med erfarenhet från både Drupal och EPiServer

Thomas Hansson är sedan ett år produktägare för en extern flerspråkig Drupalsajt för Abilia. Han har även många års erfarenhet av EPiServer från tidigare arbetsgivaren Axfood. Vi passade därför på att fråga Thomas vilka de avgörande skillnaderna är mellan open source-alternativet Drupal och det licensbaserade, proprietära CMS:et EPiServer enligt hans erfarenhet.

Att hitta rätt leverantör

Thomas inleder med att han tidigare varit lite tveksam till öppen källkod generellt, men i takt med att han lärt sig mer och sett att det finns aktörer som ger tillförlitlig support och förvaltning så har hans syn förändrats. Det handlar om att utvärdera varje projekt för sig. När det gäller Drupal menar Thomas att man kan få fördelarna med öppen källkod (ingen licenskostnad, full kontroll över källkod, återanvändning av andras utveckling, m.m.) utan större risker än med licensierad teknik - tvärtom beroende på vilka publiceringsverktyg man jämför med.

Det centrala enligt Thomas är att det måste finnas olika aktörer man kan vända sig till så man inte sitter fast om samarbetet skulle skära sig. Thomas har heller inte märkt av någon skillnad när det gäller utvecklarbasen. Det finns tillräckligt med utvecklare för båda verktygen. Det som avgör värdet av vad man får ut av sin investering enligt Thomas är framför allt att man hittar rätt byrå. Om de sedan arbetar med öppen källkod kan vara en bonus, givet att de är lyhörda, kompetenta och genuint intresserade av kundens verksamhet.

Lägre total ägandekostnad

På ett par områden anser Thomas att EPiServer har fördelar gentemot Drupal, som att redaktörsgränssnittet är mer färdigt “out of the box” och att många redaktörer är mer vana vid innehållsstrukturen. Å andra sidan menar Thomas att det är enklare att få ett anpassat redaktörsgränssnitt med Drupal samtidigt som det finns betydligt fler påbyggnadsmoduler färdiga för användning. Avsaknaden av licenskostnader ger utrymme för att investera i anpassningar efter de unika behoven, t ex i UX/utveckling och anpassat redaktörsgränssnitt.

Thomas tror att anledningen till att så många fortfarande väljer att betala licenspengar hänger ihop med att många beställare inte gör någon utredning. Hans erfarenhet från kollegor i branschen är att man ofta kontaktar byråer direkt som i sin tur ger en rekommendation. Och när många av dessa tjänar pengar på att rekommendera de licensierade alternativen samt att det är dem de har mest erfarenhet av så faller andra öppna alternativ bort.

Vi hjälper dig nå resultat. Kontakta oss Ring direkt på 08-20 90 04.