Hoppa till huvudinnehåll
Menu

Open source

Open source (öppen källkod) är mjukvarulicenser som ger användarna rätt att fritt och utan kostnad ladda ner, använda, modifiera och distribuera koden.

Open source främjar innovation genom ett öppet samarbete utvecklare emellan. Så har till exempel Drupal lyckats bygga upp en världsomspännande community av hundratusentals utvecklare och användare som kontinuerligt bidrar till att Drupal göra bättre. Det finns olika öppen källkodslicenser. Drupal och alla tillhörande moduler och teman är släppta under GNU GPL 2. Licensen tvingar dig inte att ge bort din kod till andra, men om du väljer att publicera den så måste den också licensieras under GNU GPL 2.

Läs mer om Drupal och GNU GPL 2 här.

Vad är Drupal?

Drupal är ett Open Source-ramverk för webb och har idag världen största samt mest aktiva community med mer än 1 miljon användare.

I'm Alive - Mobil teknik på liv och död

Wunderkraut hjälper till med visualisering och interaktivitet i ett projekt om båtflyktingarnas farliga färd över Medelhavet.
MDN

Därför väljer många techgiganter öppen källkod

Många av världens stora techbolag använder öppen källkod som en strategi för att underlätta sin förvaltning, attrahera talanger och få positiv uppmärksamhet

Sunsdvall bygger öppen e-tjänstplattform

Vi har pratat med IT-strategen Janne Koponen om Sundsvalls kommuns arbetet med sin öppen källkodsplattform för att skapa etjänster.